SÈRIE: PAISATGES DE GAUDÍ A LA BARONIA D'ESCORNALBOU

Encetem una sèrie de posts, explicant cronològicament la relació entre Antoni Gaudí i Eduard Toda. Aquesta relació creiem que va ser fonamental perquè Antoni Gaudí visités diverses vegades les ruïnes de l'antic monestir d'Escornalbou entre finals del segle XIX i principis de segle XX i s'inspirés en els paratges del voltant, un d'ells al Coll de la Desenrocada, per a fer un canvi d'estil arquitectònic definitiu a partir del 1900.

Aquesta hipòtesi, a data d'avui no ha pogut ser confirmada documentalment, ja que es disposa de molt poca documentació d'aquest període. Els motius son que, d'una banda Eduard Toda interromp la redacció de les seves memòries entre els anys 1891 i 1907 i de l'altra, bona part de l'arxiu personal d'Antoni Gaudí es va cremar en un incendi al seu estudi de la Sagrada Família el juliol de 1936.

Finalment, algunes de les pistes d'interès que desvetllarem en aquesta sèrie son, entre d'altres, l'enigmàtica visita que Jacint Verdaguer, amic d'Antoni Gaudí, va fer en paratges propers a les ruïnes de l'antic monestir l'any 1899.

Esperem que us agradi !